Bucharest Science Festival - Cel mai important festival de stiinta din Romania Planeta Stiintei - activitati si evenimente stiintifice pentru copii
Tel Fix: 021 335 62 82
021 335 62 83
Tel: 0725349165

e-mail: sales@systemplus.ro
str. Siriului 42-46, sector 1, Bucuresti
Program: L-V 9.00 - 18.00
Telefon: 0730 019 739
021 335 62 83
e-mail: service@systemplus.ro
str. Siriului 42-46, sector 1, Bucuresti
Catalog de Solutii Educationale »
ECOTIC

Despre Deee

 Stiati ca....?

  • Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate o serie de materii prime secundare pe care le vom regasi in produse noi?
  • Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperam 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru?
  • Daca reciclam 10.000 televizoare, recuperam 130 tone sticla, 30 tone de plastic, 25 tone de fier si 10 tone de cupru?
  • Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regasi in produse noi?
  • Sunt baterii si acumulatori care, aruncati la intamplare, pot cauza incendii?
  • DEEE contin substante toxice precum mercur si alte metale grele sau diverse bromuri si ca toate acestea, chiar si in cantitati mici, polueaza solul, apa si aerul?

 

Ce sunt deseurile?

Orice substanta sau orice obiect pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia de a se debarasa de ele.

 

Cum colectam separat deseurile?

In Romania exista obligatia colectarii separate a deseurilor reciclabile. Obligatia aceasta o avem atat acasa, cat si la serviciu sau la scoala. Colectarea trebuie sa se faca in recipiente separate.

Ati intalnit cele 3 containere destinate colectarii selective in Romania?

Ele sunt colorate in: Albastru-Hartie;   Galben - Plastic & Metal;    Verde - Sticla.

 

Ce inseamna DEEE si DBA?

DEEE inseamna deseuri de echipamente electrice si electronice. Exemple de DEEE: frigidere, masini de spalat, televizoare, computere, radiouri, roboti de bucatarie, jucarii care au mecanism actionat electric, etc.
Deseurile de baterii si acumulatori, pe scurt DBA, sunt o alta categorie importanta de deseuri, deoarece acestea contamineaza solul, apa si aerul prin continutul lor.

Stiati ca atunci cand cumparam un echipament nou putem preda la magazinul respectiv echivalentul vechi?

La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem "unul la unul", in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat si sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului. Distribuitorii care au spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 m2 au obligatia sa asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatorii finali, in cadrul magazinelor sau in imediata apropiere a acestora, fara obligatia de a cumpara EEE de un tip echivalent. Aceste obligatii sunt specificate in OUG 5/2015.

Poti contribui la stoparea poluarii si la o reutilizare corecta si eficienta a resurselor daca predai deseurile de echipamente electrice si electronice la punctele de colectare special destinate. Poti afla cel mai aproape punct de colectare accesand www.ecotic.ro sau descarcand aplicatia ECO RADAR.

ECO Radar
ECO Radar - iOS ECO Radar - Android
ECOTIC - Website ECOTIC - Facebook ECOTIC - LinkeIn

ECOTIC este prima organizatie a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE) din Romania, fondata in anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficienta, unitate si omogenitate in indeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora.Va invitam sa vizitati site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce sa intampla in domeniul colectarii si reciclarii DEEE si pentru a afla cele mai apropiate puncte de colectare DEEE si DBA.


home | promotii | produse | noutati | service | jobs | noi | certificari | drivere | contact | GDPR            27.04.2024
Developed by Terrasoft
Ecotic